Wprawdzie jesteśmy przyzwyczajeni do tradycyjnych połączeń smaków, nie oznacza to, iż łączenie ze sobą dań, które na pozór absolutnie do siebie nie pasują, nie może
Żywność
Na kursach gotowania poznasz przydatne techniki kulinarne
Samodzielne przyrządzanie posiłków w domu ma wiele zalet. Główną z nich jest z całą pewnością zmniejszenie wydatków – spożywanie potraw w domu bywa na ogół
Pierwsze lekcje samodzielności – warsztaty kulinarne dla dzieci
Dzieci lubią brać udział w kuchni – wybierać i podawać składniki bądź dekorować ciasta. Chcesz rozwijać zapał kulinarny Twojej pociechy? Poznaj kursy gotowania dla dzieci.
Barszcz czerwony to nie tylko zupa na święta
Trudno jest uważać, że barszcz czerwony to zupa jedynie świąteczna, którą podajemy na ogół podczas Wigilii czy też ważnych rodzinnych imprez okolicznościowych. W rodzinach, w
Superfood po polsku – soki z kwaszonych buraków i kiszonej kapusty
Od stuleci w słowiańskiej tradycyjnej kuchni używa się kiszonek. W ostatnich latach jednak notorycznie mówi się także o własnościach zdrowotnych soków z kwaszonych warzyw, głównie
Skąd pochodzą kiszone przetwory z warzyw?
Kiszone warzywa są tak mocno związane z polską kuchnią, że wydaje nam się, iż jest to wyłącznie słowiański frykas, nieczęsto spotykany w innych regionach świata.
Poznaj dobrą kuchnię od podstaw – kurs kulinarny
Uczestnictwo w warsztatach kulinarnych to znakomita droga do zdobycia nowych umiejętności – przyswojenie sobie tajników rozmaitych receptur oraz właściwych technik produkcyjnych albo po prostu opanowanie
Chcesz być zdrowy? Spożywaj regularnie kapustę kiszoną!
Specyficzny smak białej kiszonej kapusty jest ważną częścią środkowoeuropejskiej kuchni. Jest ona składową szeregu dań i każdy Polak bardzo często kładzie ją na swoim stole.
Kapsułki kompatybilne z Nespresso – aromatyczne kawy w wielu smakach
Kapsułki do ekspresów Nespresso są jednymi z najdłużej dostępnych w sprzedaży. Zostały opatentowane w Szwajcarii już w 1976 r. i od tego czasu stopniowo zdobywały
Jak przefiltrować lub rozcieńczyć nalewkę?
Amatorzy domowych trunków, w trakcie przygotowywania wysokoprocentowych alkoholi, borykają się z wieloma problemami. Popularne pytania, które pojawiają się w trakcie, to jak rozcieńczyć nalewkę oraz