Kup ekologiczny sok z buraków kiszonych na https://tinyurl.com/yzlpyeb8.
Od stuleci w słowiańskiej tradycyjnej kuchni używa się kiszonek. W ostatnich latach jednak notorycznie mówi się także o własnościach zdrowotnych soków z kwaszonych warzyw, głównie z buraków i kapusty. To w zasadzie tzw. super żywność, która coraz częściej dostępna jest na półkach marketów w alejkach ze zdrową żywnością.
Sok z kapusty kiszonej – czy warto go spożywać
Bodaj większość z nas w dzieciństwie spożywał sok z kiszonej kapusty. Nasze babcie na własną rękę przygotowywały kiszoną kapustę wedle rodzinnych przepisów, a po zjedzeniu całej kapusty częstokroć przynosiły swoim wnukom szklankę z sokiem, mówiąc, że sok jest kwaskowaty, jednak niesłychanie zdrowy. I nie myliły się! Sok z kiszonej kapusty to prawdziwa bomba witaminowa! Zawiera on znaczne ilości witaminy A, C, E oraz K, a także liczne minerały, jak żelazo, miedź i fosfor. Wiele osób odczuwa trudności z przyzwyczajeniem się do kwasowego posmaku tego soku, lecz warto spożywać go systematycznie, gdyż eliminuje toksyny z organizmu, jest on bakterio- i grzybobójczy, eliminuje toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu oraz wspomaga trawienie, a przez to może wspierać proces odchudzania. W szczególności zaś pomaga uzupełnić deficyt kwasu askorbinowego, dzięki czemu wzmacnia odporność organizmu i zapobiega przeziębieniom. Sok z kiszonej kapusty podaje się też osobom cierpiącym na anemię z uwagi na zawarte w nim żelazo. Oczywiście nawet ze zdrowym produktem nie warto przesadzać – zaleca się spożywać około 250 mililitrów soku dziennie.
A może kiszony sok z buraka?
Sok z kiszonych buraków jest drugim popularnym sokiem, którego używamy od lat w kuchni i który konsumujemy także jako przekąskę. W jego składzie znajduje się mnóstwo witamin i ma własności antyoksydacyjne, antyseptyczne i przeciwzapalne. Sok ten wzmacnia odporność organizmu: poprawia koncentrację, obniża ciśnienie, a zarazem zapobiega obstrukcjom. Chociaż buraki charakteryzują się dużą zawartością cukru, to sok z kiszonych buraków nie ma wysokiego IG i może być pity przez diabetyków. Nie rekomenduje się jednak jego konsumpcji przez osoby borykające się z reumatyzmem bądź chorobami nerek, jak również paniom karmiącym piersią i w ciąży.
Jeżeli nie masz czasu, żeby przygotować soki z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz zakupić je w swoim sklepie bądź zamówić bezpośrednio na stronie producenta. Nie zapomnij jednakże, iż tego typu soki należy składować w w chłodnym miejscu.
Jeśli nie masz czasu, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz zakupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w niskich temperaturach.
Adres firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]