Sól himalajska różowa i kłodawska – wybierz to co najlepsze

Sól himalajska różowa i kłodawska – wybierz to co najlepsze

Sól kłodawską kupisz na superbutelki.pl.

Sól to substancja niezbędna do poprawnego działania organizmu człowieka. Jakie własności ma różowa sól himalajska i sól kłodawska? Czemu należy wykorzystywać je w gastronomii?

Cechy soli himalajskiej

Sól kuchenna to jeden z najważniejszych dodatków, który wspaniale podbija smak potraw. Choć nadużywanie soli może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie, to jej odpowiednie ilości (w granicach 6 gramów dziennie) są niezbędne dla poprawnego funkcjonowania organizmu człowieka. Sól dostarcza bowiem sód, czyli pierwiastek regulujący utrzymanie poprawnego ciśnienia krwi i gospodarkę wodną. Jednym z najzdrowszych typów soli jest różowa sól himalajska czerpana ze pokładów mających prawie 250 mln lat. Produkt ten zawiera wiele potrzebnych pierwiastków oraz minerałów, między innymi żelazo, magnez czy selen, a jednocześnie nie posiada chorobotwórczych składników i zanieczyszczeń, takich jak toksyczne metale ciężkie. Różowa sól himalajska doskonale wpływa na smak potraw i jest sprzedawana zarówno w postaci niewielkich, jak i pokaźniejszych kryształków.

Sól kłodawska niejodowana – stosowana nie tylko w przemyśle spożywczym

Sól kłodawska z kolei to artykuł o dużym stopniu czystości – zawiera prawie 97% NaCl i stanowi doskonały do domowych przetworów. Jest cennym źródłem żelaza, potasu czy wapnia, czyli pierwiastków niezbędnych do utrzymania pełni wigoru. Sól kłodawska pochodzi z kopalni soli Kłodawa w Wielkopolsce. Nie wypłukuje się jej ze złoża, zatem nie traci swoich cech i jest bez problemu wchłaniana przez organizm. Sól kłodawska niejodowana jest często wykorzystywana nie tylko w branży spożywczej, ale także sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w rolnictwie, lecznictwie i kosmetyce.

Adres firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]