Jeśli chcesz kupić warzywa kiszone, zobacz tu.
Kiszone warzywa są tak mocno związane z polską kuchnią, że wydaje nam się, iż jest to wyłącznie słowiański frykas, nieczęsto spotykany w innych regionach świata. Jednak kiszonki modne są nie tylko na starym kontynencie, ale też w Azji oraz w obu Amerykach.
Kiszonki słyną ze swoich właściwości prozdrowotnych
Badacze historii potwierdzają, iż proces zabezpieczenia żywności poprzez ich przechowywanie w soli, w solance czy też w roztworze octu, znany jest ludzkości od ponad czterech tysiącleci. Ta metoda najprawdopodobniej nie pochodzi nawet z Europy, a z terytoriów dawnej Mezopotamii. Pokarm poddany fermentacji z pomocą bakterii kwasu mlekowego nie psuje się, bowiem niskie pH zawiesiny, w której jest on zanurzony, blokuje rozmnażanie się bakterii powodujących gnicie. Kilkaset lat temu był to optymalny sposób, żeby wydłużyć czas zdatności do spożycia mięsa, ryb oraz warzyw niekiedy o kilka miesięcy. Stąd też przyjęła się tradycja przygotowywania m.in. kiszonek z myślą o chłodnych miesiącach. Kiszonki od zawsze znane są z aspektów prozdrowotnych, co oczywiście nie jest przesadzone. Mają one m.in. mnóstwo witaminy C, dlatego marynarze statków, które miały w magazynie kiszonki, rzadziej cierpieli z powodu gnilca. Ciekawostką jest, iż po polsku kwaszone przetwory warzywne nazywa się na co dzień “kiszonkami”, tymczasem kiszonka to… karma dla zwierząt np z kukurydzy czy rzepaku.
Kiszone przetwory z warzyw – co się zwykle kisi?
Najbardziej rozpowszechnionym warzywem kiszonym jest ogórek, którego używa się w kuchni praktycznie w większości zakątków świata, również w Kanadzie oraz w USA, gdzie ten typ przetworów z warzyw nie jest bardzo popularna. Natomiast ogórki kiszone są tam bodajże niezwykle lubianym uzupełnieniem burgerów, kanapek i hot-dogów. W Polsce oprócz ogórka, bardzo popularne są kiszone buraki i kapusta, których używa się do przyrządzania zup oraz surówek. Ale nie tylko te warzywa można kisić. W różnych krajach świata kisi się m.in. botwinkę, cebulę, a także owoce (przykładowo śliwki), a czasem nawet śledzie.
Ocet i Solanka zmieniają smak oraz teksturę warzyw, dając im chrupkość i kwasowość. Domowe kiszonki nie tylko warzywne, z czasem lat stały się bazą lub istotnym dodatkiem do niezliczonej liczby przepisów regionalnych. Warto pamiętać, iż smak kiszonych przetworów różnić się w oddalonych od siebie krajach świata, bo zależy on od dodatków do zalewy, które stosuje się w procesie kwaszenia. Tym samym ogórek kiszony wedle standardowej polskiej receptury, będzie smakował odmiennie niż ten zakiszony np. w Indiach.
Adres firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]