Chcesz być zdrowy? Spożywaj regularnie kapustę kiszoną!

Chcesz być zdrowy? Spożywaj regularnie kapustę kiszoną!

Jeśli potrzebujesz kwaszonej kapusty, skieruj się na tę stronę.

Specyficzny smak białej kiszonej kapusty jest ważną częścią środkowoeuropejskiej kuchni. Jest ona składową szeregu dań i każdy Polak bardzo często kładzie ją na swoim stole. I popieramy to, bo kwaszona kapusta to niezwykle zdrowa żywność.

Witamina C i liczne minerały i witamina K – co znajduje się w kapuście kiszonej?

Kapusta kiszona, bądź kwaszona, gdyż tych przymiotników używa się wymiennie, to jeden z tych produktów spożywczych, które odkryto na skutek dążenia człowieka do znalezienia sposobu na wielomiesięczne składowanie strawy. W efekcie zastosowania fermentacji mlekowej, drobno poszatkowane główki białej kapusty stają się zdatne do spożycia przez wiele miesięcy. W dawnych czasach jedzenie kwaszonej kapusty umożliwiało dostarczenie organizmowi koniecznych witamin czy minerałów, których pozyskanie zimą było zdecydowanie bardziej skomplikowane niż obecnie. A wypada podkreślić, że kapusta kiszona posiada wiele substancji, które są istotne dla poprawnego działania naszego organizmu. To świetne źródło witaminy A, witaminy C, która podnosi odporność na przeziębienia, jak również witaminy K wspierającej kości i układ sercowo-naczyniowy oraz posiadającej dodatkowo właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbólowe. W produkcie tym znajdują się także inne konieczne dla zdrowia witaminy, czyli te z grupy B (jak B3, B6, B9). Prócz tego, kwaszona kapusta to źródło między innymi fosforu, błonnika pokarmowego i wapnia. Równocześnie to pożywienie nie posiadające wielu kalorii, z tej przyczyny zaleca się jego konsumpcję osobom trzymającym dietę.

Jak używa się kapusty kiszonej w kuchni

Kwaszona kapusta na naszych stołach spotykamy jako kluczowy składnik dań, jak i jako dodatek do nich. Nieprzetworzoną z reguły spożywa się ją w formie surówki z siekaną cebulą i tartą marchewką, która pasuje do potraw z ryb i kartofli, a sporadycznie na słodko – oprószoną odrobina cukru. To także produkt, który rewelacyjnie harmonizuje z grzybami oraz mięsem, dlatego używa się jej w farszu do łazanek, pierogów czy krokietów. Oczywiście, bez kwaszonej kapusty nie byłoby popularnych polskich dań – bigosu, góralskiej kwaśnicy albo kapuśniaka.

Właściwie każdy szef kuchni ma własny przepis na kiszoną kapustę, jednak współcześnie okazjonalnie kisi się ją w mieszkaniu, gdyż nie ma już konieczności magazynowania żywności na zimę. Kapustę kiszoną w wielkich i niewielkich opakowaniach bez trudu znaleźć można w dowolnym sklepie osiedlowym, a nawet można zamówić ją za pośrednictwem internetu. Polscy wytwórcy mają w swojej ofercie też kapustę kwaszoną z certyfikatem żywności ekologicznej.

Adres firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]