Barszcz czerwony to nie tylko zupa na święta

Barszcz czerwony to nie tylko zupa na święta

Znajdź barszcz czerwony z buraków.

Trudno jest uważać, że barszcz czerwony to zupa jedynie świąteczna, którą podajemy na ogół podczas Wigilii czy też ważnych rodzinnych imprez okolicznościowych. W rodzinach, w których tradycja jedzenia posiłków z dwóch dań wciąż trwa, barszcz czerwony często spotykany jest na stolikach zarówno pod postacią zupy, jak i jako dodatek do innych posiłków.

Barszcz czerwony – zdrowa zupa na obiad, ale też smaczna przekąska

Zdaje się, że barszcz czerwony to prosta do przyrządzenia zupa z buraków, która raczej nie jest dość pożywną potrawą. Lecz właśnie jego kwaskowaty, a przy tym nieco słodki aromat powoduje, iż wyśmienicie dopełnia się on z innymi smakami. Lubianych “wkładek” do barszczu czerwonego jest dużo – jedni wolą w nim jajo na twardo, kiełbasę i kartofle, inni zalewają nim pierogi z mięsem, kapustą bądź grzybami. Barszcz czerwony to znakomite danie obiadowe, ale także wyśmienita przekąska lub ciepła kolacja – wrzący kubeczek tej zupy bardzo dobrze podkreśli smak drożdżówki z mięsnym farszem czy chrupiącego pasztecika z grzybami.

Wypada wspomnieć, iż barszcz czerwonynie jest zupą bardzo tuczącą, jeśli kucharz nie dodał do niego śmietany. Danie to postrzegane jest za zdrowe, gdyż dostarcza organizmowi witaminy z grupy B oraz witaminę C, kwas foliowy, mangan, jak również wiele żelaza, i z tego powodu zaleca się je osobom chorującym na anemię. Natomiast ze względu na to, że podstawą tej zupy są buraki zawierające sporo cukru, a przy tym zwykle spożywa się ją z dodatkami zawierającymi duże ilości węglowodanów, powinni na nią uważać osoby, u których zdiagnozowano cukrzycę.

Barszcz czerwony jest najlepszy na bazie zakwasu z buraków kiszonych!

Nie ma kanonicznej receptury na barszcz czerwony – każdy szef kuchni używa swoich ulubionych dodatków i odmiennie doprawia to danie. Jedni wsypują do niego troszkę cukru, żeby wydobyć naturalny słodki smak buraka, inni lubią barszcz na ostro z dużą ilością pieprzu. Jedno jednak jest pewne – barszcz czerwony smakuje wybornie, gdy przygotowuje się go na bazie zakwasu. Zupa na bazie zakwasu z kiszonych buraków ma mocniejszy, kwaśny posmak oraz wyróżnia się bardziej wyrazistym czerwonym kolorem, a dodatkowo dostarcza organizmowi więcej niezbędnych witamin i minerałów. Zakwas z buraków kwaszonych można oczywiście przyrządzać samodzielnie, lecz okres fermentacji trwa minimum tydzień. Jeżeli jednak ni stąd ni zowąd nabierzesz ochoty na to danie, absolutnie nie musisz tyle na nie czekać – po prostu kup buteleczkę zakwasu na barszcz czerwony w markecie bądź online.

Adres firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]